AMSTERDAM - De bewoners van het Bos en Lommerplein die dinsdagavond hun woningen moesten verlaten, hebben woensdagochtend een bijeenkomst met stadsdeel Bos en Lommer. Daar krijgen zij meer te horen over wie verantwoordelijk is voor de constructiefouten aan de garage onder het plein. Ook wordt hun verteld wat er bijvoorbeeld gebeurt bij inbraak in de onruimde woningen, liet het stadsdeel woensdag weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De bijeenkomst, die om 11 uur begon, vindt plaats in het kantoor van de Algemene Woningbouw Vereniging tegenover het Bos en Lommerplein. De pers is niet welkom. Douwe van Riet, woordvoerder van de vereniging van eigenaren, liet weten dat hij dat begrijpelijk vond. "Het is te emotioneel voor ze. Gisteren hebben ze ook al camera's op zich gericht gekregen."

Woensdagavond om 19.00 is er nog een bijeenkomst voor de bewoners van het met instorting bedreigde wooncomplex. Om 14.00 uur komt het bestuur van het stadsdeel bovendien bijeen met de ondernemers van het plein. Die krijgen dan te horen of en hoe ze de spullen uit hun winkels kunnen krijgen.

Cohen

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft grote bewondering voor de wijze waarop bewoners van het Bos en Lommerplein aan de ontruiming van hun woning hebben meegewerkt. Volgens hem verlieten rond 03.30 uur dinsdagnacht de laatste mensen hun woning. De hele evacuatie is op een goede manier verlopen, zei de burgemeester woensdagochtend tijdens een persconferentie.

Alle 27 winkels hebben inmiddels hun deuren gesloten. De bederfelijke waar is weggehaald. Ook de ondergelegen parkeergarage is verlaten. Alle auto's zijn weg. In totaal hebben volgens Cohen 112 van de 190 bewoners afgelopen nacht in een hotel geslapen. De rest kon bij familie of vrienden terecht. De komende tijd mogen bewoners onder begeleiding van politie af en toe nog hun huis in om spullen te halen.

Markt

De gemeente heeft een projectbureau in leven geroepen. Dat moet bekijken waar de markt moet komen, of winkeliers op andere plek hun zaken kunnen voortzetten en hoe het nu verder moet met het verblijf van de bewoners. Het gebouw wordt de komende weken beveiligd onder regie van de politie. De gemeente huurt particuliere beveiligers in om een oogje in het zeil te houden.

Het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer, dat ook aan het plein ligt, verhuist woensdag naar een tijdelijke locatie aan de Jan van Galenstraat. De ambtenaren hebben een dagje vrij gekregen. De bibliotheek blijft voorlopig dicht. Bij het kantoor van de maatschappelijke dienstverlening komen porto-cabins te staan, waar het personeel de komende tijd het werk verricht.

Cohen wilde nog niet ingaan op de bouwkundige gevolgen. "Vandaag zitten we nog in de fase van hulpverlening. Binnenkort heeft de gemeente contact met eigenaar Fortis over de bouwtechnische kant." Bewoners en ondernemers kunnen voor informatie terecht bij een contactpunt in het gebouw van de Algemene Woningbouwvereniging, tegenover het Bos en Lommerplein. Ook zullen zij per e-mail en sms op de hoogte worden gehouden.

Definitievere locaties

Cohen liet verder weten dat bewoners alle kosten van onder meer voedsel en hotels krijgen vergoed. Bovendien streeft de gemeente ernaar om mensen maximaal een keer te laten verhuizen voordat ze kunnen terugkeren naar het Bos en Lommerplein. De gemeente kijkt daarom naar "definitievere locaties" dan de hotels waar sommige mensen nu in verblijven, zoals huurwoningen.

Stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders vertelde tijdens de persconferentie dat medewerkers van de dienst Bouw- en Woningtoezicht op dinsdag steekproeven hadden uitgevoerd op verschillende locaties in de garage. Dat gebeurde na een rapport van eigenaar Fortis Vastgoed, waaruit bleek dat de betonnen constructie niet deugde. Op bijna alle geteste plekken bleek de garage inderdaad niet in orde te zijn. De medewerkers stutten die daarom met stalen kolommen. Ze lieten het bovengelegen woningcomplex ontruimen wegens instortingsgevaar.