SRINAGAR - De radicale groepering Lashkar-e-Taiba, die strijdt voor afscheiding van Kashmir van India, heeft woensdag ontkend verantwoordelijk te zijn voor de bloedige aanslagen in Mumbai van dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Indiase media citeerden overheidsfunctionarissen die de islamitische afscheidingsbewegingen in Kashmir ervan beschuldigden achter de aanslagen te zitten.

"Wij veroordelen de treinexplosies in Mumbai en ontkennen elke betrokkenheid", aldus een woordvoerder van Lashkar. "Onze jihad is alleen tegen de Indiase troepen in Kashmir gericht. De islam staat het doden van onschuldige mensen niet toe."

Vingerafdrukken

Een politiechef zei dat de aanslag wel degelijk de vingerafdrukken van de separatistische beweging lijkt te hebben. Maar hij voegde eraan toe het officiële deskundigenrapport af te wachten.

Dodental

Het dodental als gevolg van de aanslagen is inmiddels opgelopen tot 200. Minstens 700 personen zijn gewondgeraakt. De politie zocht woensdag met honden in de wrakstukken van de treinwagons naar aanwijzingen. Ook heeft de politie in Maharashtra, de deelstaat waarin Mumbai ligt, invallen gedaan in huizen van verdachte personen.

Tijdens de avondspits ontploften kort na elkaar zeven bommen op de Western Railway, de spoorlijn waarop de sneltreinen rijden. De explosieven gingen af in rijdende en stilstaande treinen in verschillende buitenwijken van Mumbai, waaronder Borivili, Khar, Jogeshwari en Matunga. Alle ontploffingen vonden plaats in eersteklascoupés, die overvol waren. Veel passagiers waren vanuit het zakendistrict in het centrum van de stad op weg naar huis.

Beurs

De meeste treinen op de langzame spoorlijnen reden woensdagmorgen weer. Ook ging de aandelenhandel op de beurs van Mumbai gewoon door. De koersen stegen woensdagochtend met een half procent.

Madrid

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zei dat de tragedie herinneringen oproept aan de vergelijkbare explosies in treinen in Madrid twee jaar geleden. Die kostten 191 mensen het leven.