HILVERSUM - De politie Gooi en Vechtstreek gaat woensdag als eerste korps met digitale mobiele snelheidsmeting werken. Dat heeft het korps woensdag bekendgemaakt. Snelheidsduivels zullen dat op twee manieren merken: er is geen flits meer te zien en de acceptgiro ligt aanmerkelijk sneller op de deurmat.

De snelheidsmeting van het digitale systeem werkt op dezelfde manier als de oude, alleen wordt de foto nu op een laptop ingelezen en wordt het kenteken direct herkend. De gegevens gaan daarna meteen vanaf de laptop naar het Centraal Justitieel Incassobureau, die de acceptgiro aanmaakt en verzendt.

Het digitale systeem is de afgelopen tijd technisch getest en juridisch bekeken. Het Nederlands Meetinstituut heeft het vervolgens gecertificeerd. De nieuwe metingsmethode is ontwikkeld in samenwerking met het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en is, als het systeem in de praktijk goed functioneert, ook beschikbaar in de rest van Nederland.

Vuurdoop

Een aantal andere korpsen is volgens de woordvoerder van Gooi en Vechtstreek overigens bezig een soortgelijk systeem te ontwikkelen, maar met andere leveranciers. De vuurdoop van de digitale mobiele controle is woensdag op de Diependaalselaan in Hilversum.