STRALSUND- De Amerikaanse president George Bush begint woensdagavond met zijn derde bezoek aan Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel ontvangt hem in haar kiesdistrict in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Merkel wil Bush zo een indruk geven van de situatie in de voormalige DDR.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nooit eerder zijn in Mecklenburg-Voor-Pommeren zulke strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Maar liefst 12.500 agenten zijn op de been om Bush voor terreuraanslagen te beschermen. Het hele centrum van Stralsund wordt donderdag voor autoverkeer afgesloten.

Burgers die langs de route die Bush aandoet wonen, moeten hun ramen gesloten houden. Uit de kust in de Oostzee ligt een Amerikaans oorlogsschip.

Kosten

Over de kosten van 12 miljoen euro is een rel ontstaan tussen de bondskanselarij en Mecklenburg-Voor-Pommeren, de armste deelstaat in Duitsland. Normaal betalen de deelstaten, die over politiezaken gaan, voor de kosten van de inzet van agenten bij staatsbezoeken.

Merkel heeft Bush echter zonder overleg met de deelstaat uitgenodigd. In Mecklenburg-Voor-Pommeren is een coalitie aan de macht van de sociaaldemocratische SPD en de ex-communistische Linkspartei (PDS).

Vicepremier Harald Methling, van PDS-huize, zal een van de prominentste sprekers zijn tijdens een betoging onder het motto "Not welcome, Mr. President!", zo meldde het weekblad Der Spiegel op zijn website.

Everzwijn

Donderdag wil Merkel met Bush en vijftig grondig gescreende 'gewone' Duitsers geroosterd everzwijn, hert en eend eten in het dorp Trinwillershagen in het district Noord-Voor-Pommeren. Vrijdag reist Bush door naar de G8-top in Sint-Petersburg.