AMSTERDAM - Tbs-gedetineerde Wilhelm S. heeft zijn zelfmoord aangekondigd in een brief aan zijn ex-vrouw Henny S.. Zij zegt in een interview met de Telegraaf dat ze de politie toen heeft gewaarschuwd. S. pleegde dinsdag zelfmoord in de Amsterdamse Bijlmerbajes. Vorige week werd het cameratoezicht in zijn cel opgeheven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Advocaat Job Knoester bevestigt in het dagblad dat Willem S. zichzelf door verstikking dan wel wurging om het leven heeft gebracht. De breuk met zijn ex-vrouw is volgens Knoester de belangrijkste reden van de zelfdoding.

Zijn ex-vrouw zegt in de krant dat S. haar in een briefje liet weten dat hij er een einde aan wilde maken. "Ik heb het helemaal gehad. Ik trek me terug van deze wereld", schrijft S. in het briefje. "Als je nog vragen hebt, kun je me die altijd stellen. Ik zal ze ook beantwoorden, maar ik waarschuw vast dat je niet schrikt."

Briefje

Ook ontving Henny S. dinsdag een briefje van Wilhelm S. "Hier even een kort briefje. Invoer is geregeld. Met mij gaat het wel. Hoop dat het met jou ook goed gaat. Schrijf je binnenkort. Moet een en ander overdenken."

S. werd in mei door de rechtbank in Amsterdam tot acht jaar celstraf en tbs veroordeeld voor de moord op een 73-jarige Amsterdammer. Hij zou de man in juni vorig jaar hebben gedood na een ontsnapping tijdens een begeleid proefverlof. S. heeft de moord bekend. De vlucht van S. en de moord leidden vorig jaar tot politieke commotie. Naar aanleiding van het gebeuren werd besloten het tbs-stelsel deels te herzien.