AMSTERDAM - Ongeveer 190 bewoners van negentig huizen boven de parkeergarage onder het Bos en Lommerplein in Amsterdam moesten dinsdag voor middernacht hun huis uit, omdat de betonnen constructie van het complex op een aantal punten niet in orde is.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Jasper van Es l Het is nog volkomen onduidelijk wat er gaat gebeuren

Naast de woningen gaat het om 27 winkels en horecagelegenheden, het stadsdeelkantoor, een bibliotheek, een kantoor van de maatschappelijke dienstverlening en de markt. Het duurt mogelijk weken voordat de bewoners terug kunnen en de winkels weer open gaan.

Scheur

Op 1 februari werden de markt, winkels en enkele woningen ook al in allerijl ontruimd, omdat in het dak van de parkeergarage een scheur van tien meter en een verzakking waren ontstaan. Uit onderzoek door TNO bleek dat bij de bouw van de garage geen gewapend beton is gebruikt. Het complex werd echter veilig genoeg bevonden en na korte tijd werden de woningen en winkels weer vrijgegeven.


Foto: Rob Amoureus l Bewoners verlaten hun huis

Het college van Amsterdam en het dagelijks bestuur van Stadsdeel Bos en Lommer besloten dinsdag aan het eind van de middag tot evacuatie van het complex op basis van een nieuw onderzoek dat eigenaar Fortis Vastgoed heeft laten doen. Het onderzoek wees uit dat het complex niet veilig is. Volgens burgemeester Job Cohen is de situatie echter niet verslechterd sinds februari.

Cohen

Cohen zei dinsdagavond tijdens een bijeenkomst met de bewoners dat hij nog niet weet wie verantwoordelijk is voor de constructiefouten. De aannemer die het complex neerzette, is bouw- en ontwikkelingsbedrijf Hillen & Roosen.


Foto: Rob Amoureus l Plein wordt afgezet met hekken

De bewoners en winkeliers zijn verbijsterd en geschokt dat zij opnieuw in allerijl hun biezen moeten pakken en nu waarschijnlijk voor weken en niet voor een paar dagen, zoals de vorige keer. Het is nog volkomen onduidelijk wat er gaat gebeuren.

Registreren

De bewoners moeten zich in ieder geval melden bij het kantoor van de Algemene Woningbouw Vereniging tegenover het plein om zich te laten registreren. Zij logeren de komende nacht in een hotel of gaan naar familie of vrienden.


Foto: Jasper van Es l Veel hulpverleners aanwezig binnen het afgezette gebied

Op het Bos en Lommerplein waren dinsdagavond de stadsdeelvoorzitter en veel hulpverleners aanwezig. Later voegde Cohen zich bij hen. Op de vraag of de bewoners gevaar hebben gelopen, antwoorde hij: "Je weet niet hoe groot het gevaar is, maar godzijdank is er niets gebeurd." De bestuurders zullen tot diep in de nacht vergaderen over hoe het verder moet met het Bos en Lommerplein.

Architectenbureau

Het architectenbureau Vera Yanovshtchinsky uit Den Haag, verantwoordelijk voor het ontwerp van de parkeergarage, wenst niet te reageren op de commotie over het gebouw. Het bedrijf liet woensdag weten niet verantwoordelijk te zijn voor de bouw van de parkeergarage.

Ook op de vraag of er mogelijk een fout in de bouwplannen zat, wil het architectenbureau niet reageren.