RABAT - De Europese Unie en bijna dertig Afrikaanse landen hebben een actieplan opgesteld dat illegale immigratie van Afrikanen in Europa moet indammen. Dat deden zij tijdens een tweedaagse conferentie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

De Marokkaanse regering benadrukte dat het nieuw is dat niet alleen meer wordt gesproken over 'afweermaatregelen' maar dat er ook aandacht is voor het voorkomen van illegale immigratie.

Hulp

Het plan omvat toezeggingen over meer ontwikkelingshulp, het scheppen van arbeidsplaatsen in Afrikaanse landen, samenwerking in de strijd tegen bendes van mensensmokkelaars en betere bewaking van de grenzen in de landen waar de illegale immigranten vandaan komen. Dat heeft de Marokaanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Benaissa gezegd. Armoede en te geringe ontwikkeling moeten als oorzaken van de illegale immigratiestromen worden aangepakt.

De Nederlandse minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vindt dat migranten (arbeiders, studenten en families) niet moeten worden gezien als een probleem maar als wereldburgers in wie investeringen nodig zijn. Ze wees in Rabat op het grote belang van samenwerking en het creëren van banen.

Vrijwillige terugkeer

Volgens haar moeten ook de herkomstlanden zelf openstaan voor de kwaliteiten van migranten die vrijwillig terugkeren. Van Ardenne steunt projecten om in Nederland opgeleide mensen uit Ghana, Sudan en Sierra Leone tijdelijk te laten terugkeren. Hun kennis en ervaring is goed voor de ontwikkeling van het land.

De Afrikaanse landen hebben zich ook bereid verklaard afspraken te maken over het terugnemen van in Europa opgepakte illegalen. Daar zou dan wel tegenover moeten staan dat legale immigratie naar Europa gemakkelijker wordt en dat daar ook meer aandacht komt voor integratie. De Afrikaanse landen stellen dat Europa de komende jaren tot twintig miljoen arbeidskrachten uit andere landen nodig heeft.

Menselijk leed

Het was voor het eerst dat vertegenwoordigers van de EU en de belangrijkste landen van herkomst- en uitreis-landen van illegale immigranten uit Afrika bijeen zaten. Zij herinnerden aan het enorme menselijke leed dat voortvloeit uit de illegale immigratie. Ieder jaar komende duizenden Afrikanen om het leven tijdens de riskante overtocht, meestal per boot, naar de EU. Van degenen die de reis overleven, worden velen in Europa uitgebuit door meedogenloze werkgevers.