DAMASCUS - De 12-jarige Ammar had zich zijn verjaardag heel anders voorgesteld. Hij had thuis bij zijn moeder in Oude-Pekela zijn cadeautjes uit willen pakken. Woensdag wordt Ammar 13 jaar.

Hij viert zijn verjaardag samen met zijn zusje Sara (10) in de Nederlandse ambassade in Syrië, waar hij twee weken geleden naartoe vluchtte. Volgens moeder Janneke Schoonhoven, worden de kinderen daar bedolven onder de post.

"Er gaat veel post naar de ambassade en ook hier komen veel brieven aan. De postbode heeft tientallen kaarten gebracht, waarop alleen maar mijn naam en Oude-Pekela staat", zegt Schoonhoven. "Blijkbaar weten ze bij de post prima waar de moeder van de kinderen in de Syrische ambassade woont."

Cadeautje

Ook is inmiddels per koerier een cadeautje van Schoonhoven naar de ambassade verzonden. "Ammar is erg verdrietig dat ik niet bij hem ben op zijn verjaardag. Op deze manier heeft hij in elk geval een cadeautje van mij."

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet voorspellen wanneer de kinderen naar Nederland komen. "Het kan dagen duren, maar ook weken en misschien nog wel langer."

Contact

Ondertussen heeft minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) regelmatig contact met zijn Syrische ambtsgenoot. Ook tussen de ambassade en het ministerie in Syrië is dagelijks contact.

De vader nam de kinderen in 2004 zonder toestemming van de moeder mee naar zijn geboorteland Syrië. Volgens de vader kwamen de kinderen uit vrije wil met hem mee en heeft het ambassadepersoneel de kinderen gekidnapt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dit.

Leraar

De kinderen leiden in de ambassade een regelmatig leven met op gezette tijden opstaan, maaltijden, sport, onderwijs en naar bed gaan. Volgens moeder Janneke Schoonhoven heeft de ambassade een leraar laten invliegen en krijgen de kinderen drie uur per dag onderwijs. Ook neemt het ambassadepersoneel vaak de eigen kinderen mee om Ammar en Sara gezelschap te houden.

Schoonhoven hoopt dat de kinderen snel terugkunnen naar Nederland. "Ik kan me niet voorstellen dat ze twee kleine kinderen lang in de ambassade vast laten zitten", aldus Schoonhoven.