ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag een eerder vrijgesproken 28-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel voor het mishandelen tot de dood van het driejarige zoontje van zijn Utrechtse vriendin.

Het Openbaar Ministerie had wegens doodslag acht jaar cel tegen F.R. geëist. De 25-jarige moeder M. el.A., tegen wie de advocaat-generaal zes jaar cel eiste, werd opnieuw vrijgesproken.

De peuter is overleden aan de gevolgen van onder meer een gescheurde lever en milt. Het letsel kon alleen veroorzaakt zijn door een of meer harde klappen in de buikstreek. Het gerechtshof acht niet bewezen dat de 28-jarige man de bedoeling had het dove jongetje te doden, maar vond dat er wel genoeg bewijs was dat hij degene is geweest die het kind mishandelde toen het in april 2003 bleef huilen.

Ziekenhuis

Het gerechtshof is er niet zeker van dat de eveneens dove moeder iets van de mishandeling heeft waargenomen en sprak haar daarom op alle fronten vrij. De vrouw zei dat zij ook heeft geprobeerd om met het kind naar het ziekenhuis te gaan, maar dat zij daarvan werd weerhouden door haar vriend, die eerder is veroordeeld omdat hij haarzelf had mishandeld.

Door het uitblijven van medische hulp terwijl hij voortdurend inwendig bleef bloedden is het kind 's nachts in shock geraakt. In de ochtend overleed hij.