AMSTERDAM - De Rotterdamse rechtbank veroordeelde afgelopen vrijdag de 43-jarige Belg T. B. tot twee jaar cel wegens valsheid in geschrifte, zo meldt De Standaard. De man maakte de Nederlandse legerleiding in Kosovo wijs dat er asbest in de grond zat van hun kamp. Op die manier wist hij een saneringscontract af te sluiten dat hem flinke winst zou opleveren.

B. en zijn Nederlandse partner C.K. waren midden 1999 door het Nederlandse leger gevraagd om te onderzoeken of er asbest in de bodem zat van een kamp in Kosovo. Er gingen in die tijd alarmerende berichten de ronde over asbestgevaar in het legerkamp in Prizren.

In hun eindrapport meldden de twee 'asbestspecialisten' dat er inderdaad asbestgevaar was en dat de bodem gesaneerd moest worden. Daarop werd een contract gesloten en ging B. aan de slag met een speciaal soort was die hij rond het kamp sproeide "om de asbestvezels vast te klitten aan de bodem".

Contra-expertises achteraf wezen uit dat er helemaal geen asbest in de bodem zat. B.werd ontmaskerd als een bedrieger en het contract kon hij vergeten. Bij zijn veroordeling door het Openbaar Ministerie bleek de man onvindbaar. Zijn Nederlandse partner C.K. kreeg slechts tien maanden. Hij had tijdens het proces volgehouden dat ook hij door B. "belazerd" was.