GRONINGEN - In Groningen is sinds enkele maanden een tamponmaniak actief die in vuilniszakken op zoek is naar gebruikte tampons en maandverbanden. De man, een 40-jarige Groninger, heeft het vooral gemunt op tampons van studentes en jonge vrouwen, zo meldde een woordvoerder van de politie in Groningen dinsdag.

Volgens de politie wordt de man sinds ruim een half jaar regelmatig bij studentenpanden gesignaleerd waar hij in buiten staande vuilniszakken snuffelt. Wat hij vervolgens met de gevonden tampons en maandverbanden doet, is niet bekend.

Briefje

De tamponfetisjist heeft bij een aantal van zijn slachtoffers een briefje achtergelaten. De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen wat er in die briefjes stond, maar zegt wel dat er 'zinspelingen' in worden gemaakt.

Tot nu toe heeft één studente aangifte gedaan, maar de politie vermoedt dat daar binnenkort twee bij zullen komen. Op basis van die aangiftes en het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel loopt, hoopt de politie de man binnenkort aan te kunnen houden. Volgens de zegsman zal hij dan worden beschuldigd van belaging en bedreiging. Voor het openen en doorsnuffelen van vuilniszakken kan alleen een boete worden opgelegd.

Goed gesprek

Het is niet de eerste keer dat de tamponmaniak in Groningen actief is. Ook een aantal jaren geleden ging hij met regelmaat in vuilniszakken op zoek naar gebruikte tampons. Na een goed gesprek met de politie hield hij zich een tijd gedeisd, maar sinds een paar maanden heeft hij z'n oude gewoonte weer opgepakt. Hoe vaak hij er nu op uit gaat om tampons te zoeken, is niet bekend, maar volgens de woordvoerder is hij wel 'zeer actief'.

De politie spreekt van 'buitengewoon afwijkend' gedrag. Zodra de Groninger is aangehouden zal de politie hem dan ook doorverwijzen naar professionele hulpverleners.