PEKING - Iran wil zijn uraniumverrijkingsprogramma niet bevriezen als onderdeel van een oplossing voor het conflict over zijn nucleaire programma. Dat zei de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken dinsdag in Peking. Het Westen wil Teheran economisch en politiek tegemoetkomen als Iran direct stopt met uraniumverrijking.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Manouchehr Mohammadi zei dat Iran wacht op "verheldering" over het pakket dat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland aan de Islamitische Republiek heeft aangeboden.

Maar de bewindsman zei tegen het persbureau Reuters niet van zins te zijn de uraniumverrijking op te schorten als onderdeel van een oplossing. "We hebben dat eerder gedaan, we hebben het 2,5 jaar gedaan. Het is bewezen dat het niet werkt", verklaarde Mohammadi.

Vastbesloten

Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad herhaalde dinsdag dat zijn land het recht op uraniumverrijking niet zal opgeven. "De Iraanse natie is vastbesloten om al zijn rechten te verwerven inclusief nucleaire rechten en de volledige exploitatie van de nucleaire brandstofcyclus", citeerde persagentschap ISNA de president die sprak in de noordwestelijke stad Malakan. Iran zal volgens Ahmadinejad op dit recht "geen jota" toegeven.