ROTTERDAM - De politie in het Rijnmondgebied heeft in de eerste helft van dit jaar de rijbewijzen van 260 automobilisten ingenomen. Dat zijn er bijna honderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om bestuurders die zich schuldig hebben gemaakt aan agressief rijgedrag, zoals extreme snelheidsoverschrijdingen en bumperkleven. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De toename van het aantal ingenomen rijbewijzen is volgens de politie het gevolg van intensievere controles op rijks- en provinciale wegen in het gebied. De meeste controles zijn aangekondigd.

Extreme snelheidsovertredingen, bumperkleven, niet handsfree bellen en rijden over de doorgetrokken streep staan in de ergernissen top tien van weggebruikers. Voor roekeloos rijgedrag in combinatie met een ongeval met doden of gewonden kan een rechter een gevangenisstraf opleggen van drie tot zes jaar.

De verkeerspolitie Rotterdam-Rijnmond houdt vrijdag opnieuw controles op agressief rijgedrag op de N57, N59 en N215 van 7.00 tot 22.00 uur. De agenten zijn in burger.