DEN HAAG - Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) dient dinsdag een klacht in bij het Landelijk bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie. De overlegpartner van de overheid is boos dat de mishandeling van een 49-jarige, naar verluidt Antilliaanse, man in Papendrecht weinig aandacht heeft gekregen.

Afgelopen weekeinde kwam namelijk in de media dat de man zou zijn afgetuigd door een extreemrechtse groep. Het Openbaar Ministerie wil dit echter niet bevestigen.

Signaal

Het baart OCaN zorgen dat het incident is doodgezwegen door politiek Den Haag, de burgemeester van Papendrecht, de bestuurders van de Antillen-gemeenten en de verantwoordelijken van politie en justitie. "Waarom horen we niets van de bestuurders? Waarom geven zij geen signaal af?", vraagt voorzitter Roy Pieters zich af.

Volgens hem is ontkennen van het incident tien keer erger dan de actie op zich. "Dit was geen gewone vechtpartij. Deze man is met gebroken ribben en andere verwondingen het ziekenhuis in geslagen. Wij verwachten dezelfde bescherming als iedere andere Nederlander."

Vrije voeten

Nog drie mannen zitten vast voor de mishandeling. Drie anderen zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, maar zij blijven wel verdachte in de zaak.

De verdachten die in voorarrest blijven zijn een 29-jarige man met onbekende woonplaats, een 27-jarige man uit Breda en een 24-jarige Papendrechter. Een 22-jarige man uit Alblasserdam, een 22-jarige vrouw uit Beuningen en een 17-jarige uit Papendrecht mochten in afwachting van de rechtszaak naar huis. De rechtbank in Dordrecht heeft nog geen datum voor een zittingsdag gepland.