AMSTERDAM - Na de ontvoering van Freddy Heineken hebben ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout de zeven miljoen gulden aan losgeld begraven in een bos in Parijs. Cafébaas Thomas van der Bijl, die drie maanden geleden werd geliquideerd, heeft het bedrag later opgegraven en veilig gesteld.

Dat staat in een verklaring van Van der Bijl die maandag is toegevoegd aan het strafdossier van Willem Holleeder, meldt de Volkskrant dinsdag. Het Openbaar Ministerie bevestigt in het dagblad de inhoud van de verklaring.

Mishandeld

Van der Bijl verklaart verder dat hij in 2003 en 2004 zwaar is mishandeld en bedreigd door Holleeder. Ook vertelt hij dat de geliquideerde drugscrimineel Kees Houtman werd afgeperst door Holleeder. "De ene dode verklaart over de andere dode", zegt een anonieme betrokkene bij de zaak over de verklaring. "Ondervragen is niet meer mogelijk. Je zult ondersteunend bewijs nodig hebben om hier wat waarde aan te geven."

De verklaring is van januari vorig jaar. Advocaat Jan-Hein Kuijpers hekelt in het dagblad de toevoeging van de verklaring aan het strafdossier van Holleeder. "De rechter wordt bewust een compleet beeld op het belastende materiaal onthouden", stelt de advocaat. "Met de suggestie dat er nog veel meer aankomt, moet worden voorkomen dat de verdachten in vrijheid worden gesteld. Die tactiek staat mij niet erg aan."

Hoofdverdachte

De 47-jarige Holleeder en de zes andere verdachten werden eind januari opgepakt op verdenking van afpersing binnen de vastgoedsector. De Amsterdammer Holleeder is hoofdverdachte. Hij werd bekend als de man die 23 jaar geleden Freddy Heineken ontvoerde. Volgende week beslist de rechter of het voorarrest van Holleeder en zijn medeverdachten opnieuw wordt verlengd.