AMSTERDAM - Een kabinet van CDA, PvdA en SP is mogelijk. Dat zei fractieleider Jan Marijnissen (SP) maandagnacht in het radioprogramma BNR Laat. De socialistische partij sprak zich eerder uit voor een linkse coalitie met GroenLinks en PvdA.

Volgens de laatste peilingen wordt een linkse coalitie steeds moeilijker. De linkse oppositie is in de peiling van zondag van Maurice de Hond goed voor 67 zetels. Dat zijn er acht meer dan bij de verkiezingen in 2003 werden gehaald, maar niet genoeg voor een meerderheid in het 150 zetels tellende parlement.

Marijnissen

Marijnissen zei begin dit jaar in het televisieprogramma Buitenhof dat hij een linkse coalitie als enige optie ziet om een ander beleid te voeren. "Als Wouter Bos met het CDA wil gaan regeren, dan zou hij eens moeten nadenken over hoeveel concessies hij dan moet doen. Waarschijnlijk veel meer dan bij een linkse coalitie", zei Marijnissen toen.

Marijnissen zegt nu dat het CDA voor een samenstelling wel wat concessies moet doen. De SP-leider zei verder in het radioprogramma dat hij in het kabinet misschien minister van Justitie of Sociale Zaken wil worden.

Peiling

SP, CDA en PvdA halen volgens de laatste peiling samen een meerderheid van 98 zetels. De PvdA zou nog altijd de grootste partij worden als nu verkiezingen worden gehouden. De sociaaldemocraten halen in de peiling 44 zetels, twee meer dan ze nu in de Tweede Kamer bezetten en evenveel als in de peiling van vorige week. Het CDA komt uit op 38 zetels. De SP staat volgens de peiling op zestien zetels.

De SP begint dinsdag met haar campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.