CARACAS - Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken heeft maandag de Venezolaanse regering duidelijk gemaakt dat de Antillen en Aruba "geen springplank" zullen vormen voor vijandige acties.

"De eilanden blijven deel uitmaken van het Nederlands grondgebied en Nederland respecteert de territoriale integriteit van Venezuela," zei de bewindsman in gesprekken met zijn Venezolaanse collega Ali Rodriguez en vice-president Jose Vincente Rangel.

Met zijn tweedaagse bezoek aan de grote Zuidamerikaanse buur van de Benedenwindse eilanden wil Bot aangeven dat Nederland hecht aan goede betrekkingen met Venezuela.

Die betrekkingen kwamen eerder dit jaar onder spanning toen minister Henk Kamp van Defensie de Venezolaanse president Hugo Chavez bestempelde als een populist die uit was op de Antilliaanse eilanden voor de kust.

Misverstand

Bot denkt met zijn bezoek "dit misverstand" uit de wereld te hebben geholpen. Venezuela hoeft niet bang te zijn dat de Verenigde Staten de Antillen mogen gebruiken voor eventuele vijandige acties.

De hervormingsplannen voor het statuut tussen Nederland en de Antillen zijn "een interne aangelegenheid". Maar aan de andere kant verwacht Bot van de Venezolaanse regering dat zij de integriteit van de Antillen ook zullen respecteren, zo had hij zijn gesprekspartners voorgehouden.

De verwachting is dat Bot dinsdag een onderhoud zal hebben met Chavez.