PAPENDRECHT - De Nederlander die vorige week in Nigeria werd ontvoerd, is maandagmiddag vrijgelaten. De man verkeert in goede gezondheid. Dat heeft zijn werkgever, baggeraar Boskalis Westminster, laten weten in een persverklaring.

De man zal later deze week worden overgebracht naar Nederland. Eerst moet hij nog een medisch onderzoek ondergaan in Nigeria.

Zowel de Nederlandse ambassade in Lagos als de lokale autoriteiten hebben zich ingespannen voor zijn vrijlating. De Nederlander werd donderdag door gewapende mannen ontvoerd in het olierijke zuidoosten van het West-Afrikaanse land.

De kidnappers zouden leden van de Ijaw-minderheid zijn. Zij eisen een hoger aandeel uit de opbrengsten van de olie-industrie in het gebied.

Zelfbeschikking

Criminele bendes slaan in Nigeria regelmatig onder het mom van zelfbeschikking munt uit de oliewinning. Zij ontvoeren geregeld buitenlandse werknemers uit de oliesector die na het betalen van losgeld weer worden vrijgelaten. Ook tappen de bendes een deel van de gewonnen olie af.

De Nederlander werkt voor het Britse Westminster Dredging, een onderdeel van de Koninklijke Boskalis Westminster, die in opdracht van Shell baggerwerkzaamheden verricht.