LONDEN/BEIROET - De wegens terrorisme gezochte Saudiër Osama bin Laden is waarschijnlijk naar zijn vaderland teruggekeerd. Dit stelt het Britse dagblad The Independent op donderdag.

De correspondent van de krant in het Midden-Oosten, Robert Fisk, is al lange tijd een van de meest gerenommeerde en best geïnformeerde westerse journalisten in de Arabische wereld.

Hij laakt in het paginagrote artikel de zoals gebruikelijk falende Amerikaanse inlichtingendiensten, die suggeren dat er onzekerheid is of een recente bandopname van Bin Laden werkelijk van de voortvluchtige afkomstig is. Fisk, die Bin Laden meerdere malen heeft gesproken, doet de twijfel als onterecht of gespeeld af.

Uit "onberispelijke bronnen" meldt de correspondent dat Osama bin Laden in leven is en eind 2001 op aandringen van medewerkers Tora Bora in Afghanistan heeft verlaten. Hij is toen vermoedelijk naar Karachi (Pakistan) gegaan.

Karachi

Daar heeft Bin Laden veel volgelingen en de stad is een van de meest chaotische en criminele ter wereld. Fisk stelt dat hij inmiddels "een groeiende overtuiging" heeft dat Bin Laden vervolgens is teruggegaan naar zijn vaderland, Saudi-Arabië.

Bin Laden heeft veel politieke leuzes en doelstellingen aan zijn hoofdthema toegevoegd, maar het centrale thema is altijd zijn eigen land geweest. Dat is in zijn ogen door de (koninklijke) familie Saud en Amerikaanse olieondernemingen met behulp van VS-troepen gestolen van de nu onderdrukte bevolking van het Arabisch schiereiland.

De bandopname van Bin Laden die begin deze week opdook, is volgens The Independent een opname van een telefoongesprek met Bin Laden. De figuur aan de andere zijde van de telefoonlijn, vermoedelijk in Pakistan, nam het gesprek op. De batterij van de recorder was zwak en daarom leek Bin Laden eerst een lagere en langzamere stem te hebben. Toen het tv-station al-Jazeera de band op goede snelheid afspeelde, ging de stem een octaaf omhoog.

Osama bin Laden zou nu met zijn boodschap zijn gekomen omdat hij denkt niet langer te kunnen zwijgen terwijl president Bush een Arabisch land met oorlog dreigt. Hij zou voor zijn gehoor willen bevestigen dat er tenminste een figuur is in de islamitische wereld die verzet biedt.

Gehaat

Bin Laden heeft Saddam Hussein altijd gehaat omdat hij met als basis een mede door christenen opgerichte Baath (Renaissance-) partij een opportunistisch en onislamitisch regime vestigt. Hij verdedigt Saddam Hussein ook niet maar spreekt wel van onder meer de dreiging tegen "Iraakse kinderen" als mogelijke slachtoffers van de Amerikaanse politiek. Bush noemt hij de "farao van onze tijd", waarschijnlijk naar het voorbeeld van de Egyptische fundamentalisten die "de farao" president Sadat vermoordden in .

De correspondent en commentator van The Independent Fisk vreest dat Bin Laden aan nieuwe aanslagen werkt. In de laatste boodschap worden uitdrukkelijk ook bondgenoten van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Canada, en Duitsland gewaarschuwd. Eerder in de jaren negentig was Bin Laden minder verbitterd over de Europeanen en richtte zich exclusief op de VS. Daar is hij nu op teruggekomen, vreest Fisk.