MOSKOU - De Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev is gedood. De Russische president Poetin zei maandag dat de uitschakeling van Basajev "een terechte vergelding" is voor zijn aandeel in de vele gijzelingsacties en aanslagen in Rusland die hij op zijn geweten had.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Poetin sprak nadat hij door het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB over de dood van de terrorist was geïnformeerd, meldden Russische media.

Beslan

Basajev is het brein achter onder meer de gijzelingsactie in een school in het Noord-Ossetische Beslan. Daardoor kwamen twee jaar geleden meer dan 330 mensen, voornamelijk kinderen, om het leven. Ook was hij de organisator van de gijzeling in een Moskous theater in 2002 en van de gijzeling in een ziekenhuis in de stad Boedjennovsk in 1995.

Basajev werd volgens FSB-chef Nikolai Patroesjev in de nacht van zondag op maandag gedood in de Tsjetsjeense buurrepubliek Ingoesjetië. Dat gebeurde tijdens een "speciale operatie" van de Russische troepen waarbij ook enkele andere rebellen de dood vonden.

Toevallig

Maar een officiële bron in Ingoesjetië meldde aan het Russische persbureau Ria Novosti dat Basajev min of meer toevallig om het leven is gekomen. De terrorist zat in een vrachtwagen die explosieven vervoerde. Daarmee zou hij ergens in Ingoesjetië een aanslag hebben willen plegen. Onduidelijk is nog of de vrachtwagen per ongeluk explodeerde, of dat Russische troepen het voertuig opzettelijk tot ontploffing hadden weten te brengen, overigens zonder te weten dat Basajev daar in zat.

Volgens de bron waren de rebellen die bij het incident omkwamen ernstig verminkt. Het hoofd waarvan "met enige zekerheid" werd vastgesteld dat het van Basajev moest zijn, was gescheiden van de romp.

Patroesjev zei maandag dat Basajev van plan was geweest komend weekeinde een aanslag te plegen in Ingoesjetië, op het moment dat in de stad Sint Petersburg de bijeenkomst van de G8 plaats vindt.

Premier Tsjetsjenië

De pro-Russische premier van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, verklaarde maandag dat hij blij was met de uitschakeling van Basajev, maar dat hij het jammer vond dat hij de rebellenleider niet eigenhandig had kunnen elimineren. Basajev eiste in 2004 de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de vader van Kadyrov, de toenmalige president van Tsjetsjenië Achmad Kadyrov.

Bush

De Amerikaanse president George Bush reageerde hard en duidelijk op het nieuws van het overlijden van Basajev. "Hij verdiende het", aldus het staatshoofd, verwijzend naar de slachting in Beslan waar Basajev verantwoordelijk voor was.