BAGDAD - De advocaten van de voormalig Iraakse dictator Saddam Hussein gaan het proces tegen hun cliënt boycotten. De verdedigers kwamen maandag met een serie eisen waaraan moet worden voldaan voordat zij het proces weer zullen bijwonen. De advocaten meldden dat in een verklaring.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De actie van de pleitbezorgers kwam nadat vorige maand de derde advocaat uit het team werd vermoord. De eisen houden onder meer de verbreding van de beveiliging in en een diepgaand onderzoek naar de moord op de advocaat. "De Amerikaanse autoriteiten zouden een adequate bescherming voor de Iraakse advocaten moeten garanderen", aldus het team van verdedigers.

In een persconferentie trokken de advocaten ook de rechtmatigheid van het proces tegen Saddam Hussein in twijfel. "Een rechtbank die eerder rechtschennis heeft gepleegd, kan niet eerlijk zijn", zei pleiter Ziad al-Najdawi.

Legitiem

Een andere advocaat bepleitte dat het proces niet legitiem was, omdat Irak bezet is door de Verenigde Staten. "De straf is al bepaald voordat het proces is beëindigd", aldus de Egyptische Mohamed Moneeb. Husseins verdediging woonde de 36e zitting van het proces maandag niet bij.