JERUZALEM - Israël is mogelijk bereid een aantal Palestijnse gevangenen vrij te laten als de Palestijnse ontvoerders van de Israëlische militair Gilad Shalit hun slachtoffer zouden vrijlaten. De Palestijnse gevangenen zouden pas kunnen worden vrijgelaten als duidelijk is dat de op 25 juni ontvoerde Shalit niet meer in handen is van zijn ontvoerders.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Roni Bar-On zei maandagmiddag tegen de tv-zender Channel 10 dat de regering na vrijlating van de negentienjarige militair "vrijlating van gevangenen zou kunnen overwegen, zoals wij ook voor zijn ontvoering deden". De leider van de Palestijnse Hamas-beweging Khaled Meshaal had maandag vanuit Syrië laten weten dat de ontvoerde militair alleen vrij komt als Israël bereid is hem te ruilen voor Palestijnse gevangenen.

Grote fout

De Israëlische premier Ehud Olmert liet maandagochtend nog weten dat Meshaal een "terrorist met bloed aan zijn handen" is en dat Israël niet met de Hamas-voorman zal onderhandelen. "Handel in gevangenen zou een grote fout zijn die de toekomst van de staat Israël zou beschadigen", aldus de premier.

Israël zette maandag intussen het offensief in de Gazastrook, dat begon na de ontvoering van de militair, voort. In de plaats Abassan, in het zuiden van de strook, kwamen maandag vier Palestijnen om het leven bij drie Israëlische luchtaanvallen, meldden medische bronnen. Zeker acht mensen raakten gewond.

Kritiek

Volgens militaire bronnen bereidt het Israëlische leger zich voor op de uitbreiding van het aantal grondtroepen in de Gazastrook. Binnen de Israëlische regering groeit echter de kritiek op het offensief. "We moeten geen risico lopen met onze militairen", zei minister van Arbeid Eli Yishai maandag tegen de Israëlische legerradio. "Het is beter om anders te handelen", aldus de minister.