DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft maandag zes verdachten uit Geldrop, Zwolle en Wapenveld vrijgesproken van een groepsverkrachting in Geldrop vorig jaar december. Volgens de rechtbank heeft het zestal het 15-jarige slachtoffer niet met geweld of bedreigingen gedwongen tot seks. Ze zijn wel veroordeeld voor ontucht met het meisje.

De hoogste straf, tien maanden jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk, kreeg een 17-jarige jongen uit Zwolle. De vijf andere verdachten kregen gevangenisstraffen van twee en drie maanden opgelegd. Daarnaast veroordeelde de rechtbank hen tot voorwaardelijke celstraffen van vijf of zes maanden en, in het geval van vier van hen, taakstraffen van tachtig uur. Drie van de zes jongeren zijn minderjarigen.

Het slachtoffer, afkomstig uit Nijmegen, had op 2 december een afspraakje met de 17-jarige Zwollenaar, die haar Eindhoven zou laten zien. In plaats daarvan nam hij haar mee naar een flat in Geldrop. Hij maakte haar van tevoren duidelijk dat hij en zijn vrienden daar seks met haar wilden hebben.

Condooms

Het meisje stemde in en kocht zelfs condooms. Later verklaarde ze dat ze op dat moment al bang was dat ze echt seks zou moeten hebben. Eenmaal in de flat maakte ze echter op geen enkel moment kenbaar dat ze niet wilde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de zes verdachten voor verkrachting deels voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van 15 tot 21 maanden. Tegen de 17-jarige verdachte eiste het OM 21 maanden cel, waarvan zeven voorwaardelijk, plus behandeling in een GGZ-instelling voor jeugdigen.