In Noord-Holland hebben zich maandag opnieuw twee mensen gemeld die de legionellabacterie hebben opgelopen. Het aantal besmettingen komt daarmee op negentien. Volgens de GGD in Amsterdam is er een link tussen deze nieuwe gevallen met de hoofdstad. Eén patiënt is aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De GGD sluit volgens een woordvoerder geen enkele mogelijke bron uit. Hoewel de dienst het belangrijk vindt de besmette bron zo snel mogelijk te vinden, ligt de prioriteit momenteel bij eventuele patiënten, aldus de zegsman. "Het is belangrijk dat niet meer mensen besmet raken en dat iedereen alert is."

De GGD Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar de bron van dat "ongewoon hoge aantal patiënten". De patiënten wonen verspreid over de stad en hebben tot nu toe geen duidelijk aanwijsbare gemeenschappelijke bron. Amsterdamse ziekenhuizen en huisartsen zijn gealarmeerd. De GGD vermoedt dat de legionellabacterie door koelinstallaties van bedrijven is verspreid.

Eerste ziektedag

De eerste drie patiënten meldden zich donderdagmiddag 6 juli. De eerste ziektedag van de patiënten ligt volgens de gezondheidsdienst tussen 29 juni en 6 juli. De dienst zoekt via de andere GGD'en actief naar eventuele andere gevallen van legionella pneumonie in de rest van de Nederland. Daarbij wordt samengewerkt met het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens een woordvoerder van de GGD liggen veertien patiënten nog in ziekenhuizen verspreid over de stad. Een enkeling is er ernstig aan toe. Twee patiënten zijn poliklinisch behandeld en zijn inmiddels weer thuis. Normaal melden zich in Amsterdam tien tot twintig personen per jaar die de ziekte hebben opgelopen.

De infectie wordt overgebracht door het inademen van zeer kleine druppeltjes water (nevel), waarin de bacterie zich bevindt. Iemand kan besmet water binnenkrijgen door fonteinen, douches of koeltorens die op gebouwen staan. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.

Niet besmettelijk

De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen enkel risico, aldus de GGD in Amsterdam. De veteranenziekte is goed te behandelen, maar is een ernstige aandoening met een overlijdensrisico van 5 tot 25 procent. Hoe sneller antibiotica worden toegediend, des te lager is het risico van overlijden.