HENGELO - Het Carmelcollege in Hengelo polst dit jaar alle eindexamenleerlingen of zij er voor voelen om na de diploma-uitreiking naar de school terug te keren. Dit keer niet in het schoolbankje, maar voor de klas.

Leerlingen die dit schooljaar slagen voor hun eindexamen, kunnen meteen een betaalde baan krijgen. In eerste instantie gaat het om een parttime baan als onderwijsassistent, maar via extra opleidingen kunnen de oud-leerlingen doorgroeien tot volwaardige leerkrachten.

Bij de Stichting Carmelcollege zijn twintig scholen voor voortgezet onderwijs aangesloten. De meeste scholen staan in Oost-Nederland, maar het Carmelcollege heeft ook vestigingen in Gouda, Dordrecht, Emmen, Eindhoven en Oss.

De scholen tellen samen .000 leerlingen en er werken 3700 personeelsleden. "We hebben een groot tekort aan docenten. Voor de komende tien jaar moeten we zo'n 1400 vacatures zien te vervullen", aldus woordvoerder H. Mes.

"De leerlingen hebben na het behalen van hun diploma vaak nog een binding met het Carmelcollege. Je moet het ijzer smeden als het heet is", motiveert de zegsman het initiatief. De stichting gaat samen met onder meer de Universiteit Twente in Enschede een eigen intern opleidingsplan maken. Ondanks het ontwikkelen van eigen leermodules zal een deel van de opleiding toch via de reguliere lerarenopleidingen plaatsvinden.