ARNHEM - De brandweer is zondag urenlang bezig geweest met het onder controle brengen van een grote brand op een moerasachtig terrein in het Nationale Park De Hoge Veluwe. De brand werd 's middags rond half drie ontdekt. Ruim acht uur later was het vuur onder controle.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Er vielen geen gewonden.


Foto: Luc Weber | Brandstichting wordt niet uitgesloten

Een blushelikopter van het leger stortte vijf keer 10.000 liter over het vuur uit. De brandweer had zelf twintig wagens ter plekke en circa 140 brandweerlieden. De brandweer is naar verwachting maandag nog de gehele dag bezig met nablussen, maar het grootste gedeelte van het park is gewoon open voor publiek.

De brand in het moerasachtig gebied, genaamd het Deelense veld, breidde zich uit van een relatief kleine oppervlakte naar een oppervlakte van zo'n zestig a zeventig hectare ter hoogte van de ingang Hoenderloo. De totale oppervlakte van het park, waarin onder meer het museum Kröller-Müller is gevestigd, is 5500 hectare.


Foto: Arno van der Hoeven | Een stuk heide aan de kant van Otterloo heeft vlam gevat

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling door de combinatie "groen en dor", aldus de woordvoerder. De zachte grond bemoeilijkte de bluswerkzaamheden. Bovendien stond er een stevige wind.

Natuur

De schade aan de natuur is beperkt omdat het gaat om moerasachtig terrein. Ook voor de stukken heide die vlam hebben gevat kan het weinig kwaad, aldus een woordvoerder van de brandweer. In het park leven edelherten, zwijnen en moeflons (wilde schapen). Onder deze dieren vielen geen slachtoffers.