BAGDAD - Vier Amerikaanse militairen zijn aangeklaagd wegens moord en verkrachting in Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger zondag bekend. In deze zaak is vorige week al een voormalige Amerikaanse militair voor hetzelfde aangeklaagd, zo berichtten Amerikaanse media.

Het gaat om een incident in maart dit jaar vlakbij Mahmudiya ten zuiden van Bagdad. De mannen zouden vier leden van een gezin hebben vermoord nadat ze eerst de tienerdochter hadden verkracht. De (ex-)militairen kunnen de doodstraf krijgen als zij schuldig worden bevonden.

Zaterdag was in verband met deze zaak een zesde Amerikaanse soldaat in staat van beschuldiging gesteld wegens plichtsverzuim omdat hij het incident niet had gemeld bij zijn meerdere.

Amerikaanse militaire onderzoekers hebben de Iraakse regering gevraagd om het lichaam van het verkrachte meisje te mogen opgraven. Ze willen zekerheid over haar leeftijd. Het Pentagon had eerder gezegd dat het slachtoffer twintig jaar oud was, maar volgens de familie was ze pas veertien. De leeftijd van het meisje is van belang voor de uiteindelijke strafmaat, aldus Amerikaanse media.