BAGDAD - Radicale sjiitische moslims hebben zondag in een soennitische wijk in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen personen doodgeschoten. De politie meldde zeker veertig slachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen.

Het gaat om een van de bloedigste uitbarstingen van religieus geweld in Irak. Huizen in de wijk Hay al-Jihad zouden in brand staan, aldus de politie. Iraakse en Amerikaanse troepen omsingelden het gebied.

Het schieten begon nabij een sjiitische moskee waar door de ontploffing van een autobom zaterdagavond drie personen waren gedood. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN werden ongewapende soennieten doodgeschoten nadat zij hun identiteitsbewijs hadden getoond. De schutters reden rond in meerdere voertuigen. Ook richtten zij een valse controlepost in waar automobilisten werden gedwongen uit te stappen.

Muqtada al-Sadr

De politie en politici van de eens dominerende soennitische minderheid wezen de beschuldigende vinger naar de militie van de sjiitische geestelijk leider Muqtada al-Sadr. Maar ook sommige politiecommando's zouden hebben geschoten.

Uit vrees voor wraakacties grendelden sjiitische milities een sjiitische wijk in het westen van Bagdad af met brandende autobanden. Zij riepen de inwoners op binnen te blijven.