WASHINGTON - De Verenigde Staten en Rusland hebben een akkoord gesloten over het transporteren en opslaan van duizenden tonnen Amerikaans kernafval op Russische bodem. Het gaat volgens The Washington Post van zaterdag om een miljardendeal.

De Amerikaanse president George Bush en zijn Russische collega Vladimir Poetin zullen de overeenkomst komende zaterdag bekendmaken in de marge van een internationale conferentie in Sint Petersburg.

De VS stonden jaren op het standpunt dat een civiele nucleaire samenwerking met Rusland geen optie was. Washington heeft steeds gezegd dat Rusland eerst moet stoppen met de bouw van een kerncentrale in Iran. Rusland zelf wil maar al te graag de miljarden binnenslepen. Al in 2001 wijzigde het parlement de Russische wet om de import en opslag van buitenlands kernafval mogelijk te maken.

In de visie van Bush heeft Moskou intussen laten zien dat het bereid is druk uit te oefenen op Iran. Bovendien verzekerde Rusland dat de hulp aan Iran niet zal inhouden dat de islamitische staat met Russische hulp kernwapens kan maken.

Milieubeschermers

De overeenkomst zal ongetwijfeld tot verzet leiden in het Amerikaanse Congres, maar dat hoeft formeel geen goedkeuring te geven aan dit akkoord met Rusland. Milieubeschermers zullen zeker moord en brand schreeuwen omdat Rusland een zeer slechte reputatie heeft als het gaat om de opslag van kernafval en de bescherming van het milieu tegen lekkende radioactiviteit.

Volgens The New York Times zullen Bush en Poetin tijdens hun ontmoeting in Sint Petersburg nog geen akkoord bekendmaken. Bronnen van deze krant meldden dat er wel een vage verklaring zal komen over een nauwere nucleaire samenwerking, maar dat er daarna nog onderhandelingen zullen volgen over alle details over de overeenkomst. Volgens het dagblad zijn de VS en Rusland al maanden met elkaar in gesprek over de kwestie.