DRIEBERGEN - Met de banden van auto's en aanhangende wagentjes en caravans van vakantiegangers is veel mis. Zo bleek zaterdag tijdens de controle van ruim 350 combinaties bij een aantal service- en informatiepunten bij de grensovergangen op de A16, de A12 en de A67.

In ruim 50 procent van de gevallen was er iets mis met een of meer banden van de vakantiecombinaties, aldus een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten KLPD.

Nieuwe Rijden

De problemen liepen uiteen van te weinig spanning, onvoldoende profiel tot gescheurde en verkeerde banden. Op de slagzin van het Nieuwe Rijden: Hoe is het met de bandjes? kon slechts worden geantwoord: niet best, aldus de woordvoerder van het KLPD. De meeste bestuurders die hun voertuig (vrijwillig) lieten controleren, hadden een caravan achter de auto hangen.

Gewicht

Een aantal combinaties was te volgestouwd en woog te veel. Door zware spullen uit de caravan in de auto te pakken en lichte spullen naar de caravan te verhuizen en water te lozen werd dit euvel verholpen en konden de vakantiegangers hun weg vervolgen. De ANWB/Wegenwacht verhielp defecten aan verlichting, stekkers en sigarettenaanstekers. In een aantal gevallen konden de zekeringen de spanning van de DVD-spelers niet aan en brandden door.

Service-info

De service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het KLPD, de douane en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze keer waren ook Duitse en Belgische agenten aanwezig, die voorlichting gaven over afwijkende voorschriften op verkeersgebied. Verkeersorganisatie 3VO en Het Nieuwe Rijden (met bandenpartners) sloten zich dit jaar bij de controles aan.