RIJSWIJK - Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft bijna dagelijks contact met zijn Syrische ambtgenoot over de twee Nederlandse kinderen die in de Nederlandse ambassade in Damascus zitten. Dat heeft de moeder van de twee zaterdagochtend in de TROS Nieuwsshow gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ammar (12) en Sara (10) zijn in 2004 door hun Syrische vader ontvoerd. Het tweetal is twee weken geleden naar de ambassade gevlucht aan de hand van een kaartje met een routebeschrijving dat moeder hen al in 2004 had gegeven.

Naar Nederland

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zaterdag dat minister Bot "intensief contact" heeft met zijn Syrische collega. Er is volgens de woordvoerster nog steeds sprake van open communicatie. "We gaan er nog steeds vanuit dat we tot een goede oplossing kunnen komen en dat de kinderen naar Nederland terugkeren. Maar dan wel op een goede, veilige manier."

Onderwijs

Volgens moeder Janneke Schoonhoven heeft de ambassade een leraar laten invliegen en krijgen de kinderen drie uur per dag onderwijs. Ook neemt het ambassadepersoneel vaak de eigen kinderen mee om Ammar en Sara gezelschap te houden.

Kritiek

Schoonhoven is niet te spreken over de hulp die zij in eerste instantie van de overheid heeft gehad. "Ik merk wel dat je niet op je stoel moet blijven wachten tot zij wat gaan doen." Toen zij doorhad dat haar ex-man de kinderen had ontvoerd, belde Schoonhoven in paniek de Centrale Autoriteit, een speciale instantie van Justitie waarop ouders van ontvoerde kinderen een beroep kunnen doen. "Daar kreeg ik te horen: 'u bent nummer 151 en als alle ouders van ontvoerde kinderen gaan bellen, komen wij niet aan werken toe'. Dan krijg je een harde klap in je gezicht", aldus Schoonhoven.

De vader

Schoonhoven zelf was voor de ontvoering een beetje in slaap gesust. Haar ex-man werd eigenlijk steeds aardiger. De rechtbank in Leeuwarden had bepaald dat hij de kinderen niet mocht laten bijschrijven in zijn paspoort, maar de rechter adviseerde dat Ammar en Sara een eigen ID-kaart kregen zodat ze toch af en toe met vader naar het buitenland konden. "Dat zou goed zijn voor de vertrouwensband, vond de rechter."

Ook de politie heeft volgens haar steken laten vallen. De vader van de kinderen is na de ontvoering nog naar Nederland gekomen om zijn auto en inboedel op te halen. Bekenden die hem zagen, hebben toen de politie gewaarschuwd, maar die greep niet in. Schoonhoven werd, ook voor de ontvoering, door veel instanties als "een overbezorgd moedertje met hersenspinsels" gezien.

Haagse Verdrag

Tweede Kamerlid Anja Timmer (PvdA) zei in de uitzending dat een politieke oplossing moeilijk is. "Het familierecht in Syrië is zo anders, de kinderen behoren daar aan de familie van de vader toe. En het land heeft het Haagse Verdrag ook niet ondertekend." In dit verdrag uit 1980 zijn afspraken gemaakt over kinderontvoering. Timmer vindt wel dat Nederland moet proberen met dit soort landen onderling afspraken te maken over ontvoeringen.

Omgangshuizen

Het PvdA-Kamerlid heeft in de Kamer twee moties ingediend. Ze wil meer omgangshuizen, waar kinderen onder toezicht en zonder angst voor ontvoering hun vader of moeder kunnen ontmoeten. Verder heeft Timmer een voorstel gedaan voor een fonds om moeders (of vaders) van ontvoerde kinderen te ondersteunen.