JERUZALEM - Israël heeft zaterdag het Palestijnse aanbod voor een staakt-het-vuren verworpen. Jeruzalem eiste de onvoorwaardelijke vrijlating van een Israëlische militair die op 25 juni door extremistische Palestijnen werd ontvoerd.

De joodse staat reageerde op de oproep van de Palestijnse premier Ismail Haniyeh om de wapens in de Gazastrook te laten zwijgen. "Wij onderhandelen niet met terroristen. Zij moeten eerst de gekidnapte soldaat ongeschonden teruggeven en hun vuur staken", verklaarde een functionaris van het kantoor van premier Ehud Olmert.

Gaza-stad

Het Israëlische leger is zaterdagochtend met groot vertoon van macht Gaza-stad binnengevallen. Volgens getuigen en Palestijnse veiligheidsdiensten braken daarbij vuurgevechten uit. Daardoor kwam een Palestijn om het leven.

Honderden militairen kwamen de stad binnen via de Shejaya-wijk in het oosten. Ze werden gesteund door pantservoertuigen en gevechtshelikopters. Volgens getuigen drongen de Israëlische troepen tot zeker 20 kilometer in Palestijns gebied en trekken volgens getuigen op in de richting van de voormalige joodse nederzetting Netzarim.