AMSTERDAM - Ongeveer vierhonderd actievoerders hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Dam geslapen. Volgens een woordvoerder van de 'slapers' is de nacht rustig verlopen. Met de actie wilden ze hun onvrede uiten over het voorgenomen kraakverbod en het huurbeleid van minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting).

De politie greep volgens de actievoerders alleen in wegens geluidsoverlast en omdat enkele personen het monument hadden beklommen.


Foto: Peter Pasman l In slaapzakken, tentjes en kartonnen dozen brachten actievoerders de nacht in het hartje van de stad door

In slaapzakken, tentjes en kartonnen dozen brachten de actievoerders de nacht in het hartje van de stad door. Spontaan werd er eten en drinken uitgedeeld en zorgden verscheidene bandjes voor muzikaal vermaak. De bonte verzameling slapers trok ook de belangstelling van veel toeristen die verbaasd en geamuseerd de actie gade sloegen.

Meer actie

"Er is veel belangstelling geweest voor de actie en de krakers hebben de banden kunnen versterken. Ook hebben we nieuwe acties bedacht om dit probleem onder de aandacht te brengen", zegt de woordvoerder. Hoe die acties er gaan uitzien kan hij nog niet zeggen.

Inmiddels zijn de actievoerders begonnen met het opruimen van het plein. Het is de bedoeling dat de Dam zaterdag voordat de winkels opengaan weer leeg is.