AMSTERDAM - Ondanks de kabinetscrisis gaan de voorbereidingen voor de aanleg van de A6 en de A9 gewoon door. Dat zal minister Peijs van Verkeer maandag aan de Tweede Kamer bekend maken, zo meldt RTL Nieuws.

Het kabinet vindt dit onderdeel geen politiek omstreden besluit, en zal de voorbereidingen dus niet uitstellen tot na de nieuwe verkiezingen.

Het kabinet wil de A6 van Almere Buiten tot en met de Hollandse Brug en de A10 Oost gaan verbreden. Automobilisten zullen dan gaan betalen om van Almere naar Amsterdam te rijden. Omdat dit in alle varianten voor deze verbinding tegen het dichtslibbende verkeer tussen Almere en Schiphol staat, is dit niet omstreden.

Naardermeer

Het kabinet beslist nog niet of er een nieuwe, ondertunnelde snelweg moet komen langs het Naardermeer of dat de bestaande A9 (Gaasperdammerweg) moet worden verbreed. Een nieuwe weg wordt weggehoond door Natuurmonumenten, de gemeente Amsterdam en andere lokale bestuurders.

In de Tweede Kamer, die vrijdag de regeringsverklaring behandelt van Balkenende-III, heeft de oppositie erop aangedrongen af te zien van een besluit over de A6-A9.

Helderheid

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema drong er bij premier Jan Peter Balkenende op aan in het debat, dat rond achten werd hervat, helderheid te geven over de plannen. "Het zou onzinnig als het nu niet duidelijk zou worden."

Maar de premier liet dat na. "De tijd is daarvoor rijp als de brief de Kamer bereikt", antwoordde de premier. "Wij nemen geen onomkeerbare beslissingen. Wij respecteren het als er verschillend over wordt gedacht."

Mediawet

De Tweede Kamer heeft wel besloten de stemming over de nieuwe mediawet uit te stellen. Ook de voorstellen om de gekozen burgemeester in de grondwet op te nemen en om de kiesdrempel te verlagen, werden niet in stemming gebracht. Dat gebeurde op verzoek van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP.

Eigenlijk had over deze voorstellen vorige week donderdag al gestemd moeten worden, maar dat ging door de val van het kabinet niet door.