DEN HAAG - De helft van de Nederlanders steunt het kabinet Balkenende-III, 48 procent steunt het niet. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond onder achthonderd Nederlanders. Het gebrek aan steun is vooral te vinden onder SP-stemmers (4 procent steunt het kabinet), GroenLinks-stemmers (9 procent) en PvdA-stemmers (13 procent).

De Hond vroeg de respondenten ook of het nieuwe kabinet nog nieuwe beslissingen mag nemen. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt van niet (54 procent). 44 Procent van de ondervraagden vindt dat het kabinet wel besluitvaardig mag optreden.

Van 62 procent mag het kabinet nog besluiten over de overheidsbegroting van 2007, van 31 procent over de nieuwe snelweg langs het Naardermeer, van 54 procent over de missie in Uruzgan, van 46 procent over de lastenverlichting van het bedrijfsleven en van 42 procent over de verplichte bijdrage werkgevers aan kinderopvang.

Tot slot onderzocht De Hond nog of de nieuwe ministers Joop Wijn (Economische Zaken) en Atzo Nicolai (Koninkrijksrelaties) de juiste mensen voor die plekken zijn. Volgens 47 procent van de Nederlanders is Joop Wijn een prima keus, 14 procent vindt van niet. Over de benoeming van Atzo Nicolai is 38 procent tevreden en 20 procent niet.