BREDA - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 19-jarige P.M. uit Roosendaal vrijgesproken voor het medeplegen van doodslag. Dinsdag werd tegen hem nog acht jaar cel geëist. M. zou in de nieuwjaarsnacht zijn 47-jarige buurman Ad Keepers hebben vastgehouden terwijl zijn 24-jarige broer hem met een riek doodstak, maar de rechtbank vindt dat daarvoor het bewijs ontbreekt.

Aan de fatale steekpartij aan de Desmijndijk ging een massale vechtpartij vooraf tussen twee families, waarin ook hij een aandeel had. Hij is veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hij kreeg daarvoor zes maanden cel. Omdat hij al meer dan een half jaar in voorarrest heeft gezeten, wordt hij met onmiddellijke ingang op vrije voeten gesteld.

Het belangrijkste bewijs tegen Pierre was de verklaring van een 13-jarig jongetje. Anders dan het Openbaar Ministerie, hecht de rechtbank daar weinig waarde aan, omdat de verklaring onder grote druk is afgelegd.

Verklaring

De rechtbank gaat uit van de verklaring van de dochter van Ad Keepers, die vlakbij haar vader stond toen deze werd neergestoken. Haar verklaring over een bovenhandse steekbeweging met de riek door Martin sluit naadloos aan op het pathologisch rapport. Over broer Pierre rept zij in haar verklaring niet.

Het DNA-materiaal van Pierre, dat op twee tanden van de riek werd aangetroffen, kan daar ook op een andere manier zijn terechtgekomen, meent de rechtbank. Pierre liep in de nieuwsjaarsnacht een steekwond aan zijn hand op. Zijn broer zou hem per ongeluk gestoken hebben.

De rechtbank doet op 18 juli uitspraak tegen Martin M. Tegen hem is twaalf jaar cel geëist.