NEW YORK - Extremistische moslims zijn van plan geweest om de Holland Tunnel in het hartje van New York op te blazen, zodat het zakendistrict Wall Street onder water zou lopen. Dat heeft het lokale dagblad Daily News vrijdag gemeld.

De Amerikaanse federale politie FBI heeft de aanslag met onder meer een arrestatie in Libanon, enkele maanden geleden, kunnen verijdelen. Libanese regerings- en politieke bronnen bevestigden later vrijdag dat de Libanese binnenlandse veiligheidsdienst een verdachte had opgepakt. Op dit moment zouden Amerikaanse agenten op meerdere plekken ter wereld nog jacht maken op andere betrokkenen.

Samenzwering

Het ging volgens anonieme Amerikaanse functionarissen om een "ernstige samenzwering". De militanten wilden in de tunnel zoveel explosieven laten afgaan dat - net als vorig jaar na de orkaan Katrina gebeurde in de stad New Orleans - verwoestende vloedgolven door Manhattan zouden stromen.

Functionarissen zijn bezorgd dat het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak betrokken was bij de plannen, vertelde een bron de krant. De groepering die tot vorige maand werd geleid door de Jordaanse terrorist Abu Mussab al-Zarqawi zou de samenzweerders geld en tactische hulp hebben aangeboden. Het is nog onduidelijk of de al-Qaeda-leden ook echt betrokken waren bij de voorbereiding.

Tunnel

Het plan had volgens bronnen bij de stad New York gewerkt als de terroristen maar genoeg explosieven in het midden van de 79-jaar oude tunnel onder de Hudson-rivier hadden geplaatst. Andere experts stellen echter dat de tunnel met dikke wanden van gewapend beton sterk genoeg zou zijn geweest. Mocht de verbinding tussen New Jersey en Manhattan toch instorten dan zou Wall Street niet overstromen, omdat het financiële hart van de wereldeconomie boven het niveau van het rivierwater ligt.

In de Verenigde Staten zijn vorige maand zeven mannen opgepakt omdat ze van plan zouden zijn de beroemde Sears-toren in Chicago en FBI-gebouwen in Miami en vier andere steden op te blazen. Amerikaanse functionarissen stellen dat deze plannen nooit verder zijn gekomen dan de eerste stadia.