ARNHEM - De 33-jarige vrouw die twee weken geleden terechtstond voor het halen van een pasgeboren baby uit Peru zonder de juiste adoptiepapieren, is vrijdag daarvoor vrijgesproken. Wel veroordeelde de rechtbank in Arnhem de Wageningse I.O. tot twee weken voorwaardelijk, omdat zij het jongetje hard heeft gebeten toen hij inmiddels drie jaar was.

Hoewel de vrouw heeft toegegeven dat zij in 2000 de baby in de Peruaanse stad Cuzco bij zijn moeder weghaalde, staat niet vast dat dat zonder haar toestemming is gebeurd. Ook beaamde de vrouw tijdens haar rechtszaak dat zij een onjuiste akte van de gemeente Cuzco heeft gekregen en in Nederland gebruikt, waarop zij en haar toenmalige vriend als biologische ouders staan vermeld.

Voor het laten maken en gebruiken van een valse akte kon de vrouw echter ook niet worden veroordeeld, omdat zij formeel werd vervolgd voor het vervalsen en gebruiken van authentieke aktes volgens de Nederlandse wet, en niet volgens de Peruaanse.

Mensenroof

Bovendien werd zij vrijgesproken van mensenroof, omdat een verdachte daarvoor iemand "onder de macht van een ander moet brengen" en de vrouw ging het kind zelf verzorgen.

De rechtbank velde in zijn uitspraak geen oordeel over hoe de ongewone adoptie verder moet worden gezien. Officier van justitie M. de Weert wil de uitspraak bestuderen voordat zij kan zeggen of zij al dan niet in beroep gaat. Eerder eiste de officier 360 dagen cel, waarvan 258 voorwaardelijk. De vrouw heeft 102 dagen in voorarrest gezeten.

De rechtbank bepaalde ook dat het jongetje zijn paspoort moet terugkrijgen. Als bewezen was geworden dat zijn geboorteakte vals was, had een procedure moeten uitmaken wat de identiteit van het kind is of zou moeten worden.

De vrouw, die ook voor meerdere mishandelingen door het Openbaar Ministerie werd vervolgd, is vrijgesproken van alle andere mishandelingen dan de beet. Ook het voorbereiden van eenzelfde adoptiemethode voor een meisjesbaby is niet bewezen verklaard.