AMSTERDAM - Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) moet meer overleggen over gevoelige dossiers en deze voorleggen aan de ministerraad. Ze moet haar harde toon in debatten matigen. Daarop heeft informateur Ruud Lubbers bij haar aangedrongen. Dat melden 'verschillende bronnen in Den Haag', schrijft de Volkskrant vrijdag.

De opmerkingen zouden zijn gemaakt tijdens een geheim gehouden ontmoeting tussen Verdonk, de oud-premier en VVD-fractieleider Mark Rutte. Verdonk heeft volgens het ochtendblad donderdagavond erkend dat ze 'een goed gesprek' heeft gehad, maar dat zou over de 'inhoud' zijn gegaan.

Woensdagavond sprak de bewindsvrouw al met premier Jan Peter Balkenende (CDA) over 'knelpunten' en 'bananenschillen', zegt de woordvoerder van de premier in de krant. Hij wijst er op dat het kabinet is gevallen vanwege de portefeuille van Verdonk.

Risico

Woordvoerders van de premier en de minister ontkennen dat Verdonk onder curatele van de regeringstop zou zijn geplaatst. Wel zou Lubbers tijdens de informatieperiode 'langdurig' met fractievoorzitters hebben gesproken over de politieke positie van Verdonk. Hij en Balkenende zouden de portefeuille van Verdonk als een risico beschouwen. Het CDA zou volgens de krant tegen Lubbers hebben verklaard dat Verdonk een van de potentiële struikelblokken voor het nieuwe kabinet is.

Tegen Verdonk zijn tijdens de afgelopen kabinetsperiode drie moties van afkeuring ingediend. Deze haalden geen meerderheid in de Tweede Kamer.