LONDEN - In Groot-Brittannië zijn vrijdag om 12.00 uur lokale tijd de aanslagen van precies een jaar geleden op het openbaar vervoer herdacht. Daarbij kwamen 52 mensen om en raakten honderden anderen gewond. Op straat stonden mensen stil en het verkeer kwam tot stilstand.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tijdens de ochtendspits bliezen vier mannen zich op in drie metrotreinen en een dubbeldekker. Met een dag van gebed en herdenking staan de Britten stil bij de aanslagen.

Bloemen

De Londense burgemeester Ken Livingstone legde samen met enkele andere hoogwaardigheidsbekleders om 08.50 uur (09.50 Nederlandse tijd) bloemen in het station King's Cross. Op dat tijdstip vonden de explosies in de drie metrotreinen plaats. Het station was de plaats waar de vier daders afscheid van elkaar namen en elk met een rugzak vol explosieven op weg gingen naar hun macabere doel.

De bom in de dubbeldekker ontplofte bijna een uur later op Travistock Square. Hier werden vrijdagochtend eveneens bloemen gelegd.

Waarschuwing

De Londense politiecommissaris Sir Ian Blair liet 's ochtends nog een ernstige waarschuwing horen. De vraag is niet of er nieuwe aanvallen zullen komen maar of de Britse autoriteiten die weten te voorkomen, vertelde hij de Britse omroep BBC. Tot nog toe wist de politie volgens Blair drie aanslagen te verhinderen.

Aan het eind van de ochtend worden herdenkingsplaquettes onthuld op de vier plaatsen waar de terroristen hun dodelijke werk deden en op het station King's Cross. Het hoogtepunt van de herdenking was de landelijke stilte die om 12.00 uur gedurende twee minuten in acht werd genomen. Daarvoor kwamen ook belangrijke evenementen als de tenniswedstrijden op Wimbledon stil te staan.

Pijnlijke confrontatie

De nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden van de aanslagen kunnen 's middags een besloten kerkdienst bijwonen. De pijnlijkste confrontatie met hun verlies volgt later op de middag tijdens een herdenkingsdienst in Regent's Park. Daar worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Bovendien vindt daar de ontmoeting plaats tussen de moeder van een van de slachtoffers en de moeder van Hasib Hussain, die de dubbeldekker opblies. Samen willen ze het terrorisme hekelen.