DEN HAAG - Het kabinet-Balkenende kan weer aan de slag. Formateur Jan Peter Balkenende (CDA) heeft om 10.30 uur zijn eindverslag van de formatie op Paleis Huis ten Bosch aangeboden aan koningin Beatrix. Om 11.00 uur heeft de koningin de drie nieuwe bewindslieden beëdigd en de regering daarmee officieel weer in werking gesteld.

Vrijdagmiddag moet tijdens een debat in de Tweede Kamer blijken of het minderheidskabinet van CDA en VVD door een meerderheid van het parlement wordt gesteund.

Bruins

Het enige nieuwe gezicht in het kabinet is staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins (VVD). Hij volgt Mark Rutte op, die nu fractieleider is van de liberalen.

Bruins was sinds januari voorzitter van de verkeersorganisatie 3VO. Als raadslid, wethouder van Verkeer en Vervoer en loco-burgemeester was hij twaalf jaar actief in Den Haag. Vorig jaar maakte hij zijn vertrek uit de gemeentepolitiek bekend.

Posten

De posten van de D66-ministers worden in het nieuwe kabinet ingevuld door de staatssecretarissen van Financiën Joop Wijn (CDA) en Buitenlandse Zaken Atzo Nicolaï (VVD). Zij nemen respectievelijk de posten Economische Zaken en Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in.

De portefeuille van de afgetreden D66-staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan wordt waargenomen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria Van der Hoeven (CDA).