ROTTERDAM - Bij een internationale actie is ruim 300 kilo heroïne onderschept. Daarvan werd 204 kilo ontdekt in een bestelbusje in Rotterdam. De Nationale Recherche heeft dat vrijdag laten weten.

De drugs zaten verstopt in geluidsboxen in een bestelbusje en waren vanuit Turkije via Duitsland naar Nederland gesmokkeld. In totaal zijn tien mensen aangehouden.

Het transport werd dinsdag onderschept. Een dag later greep justitie in Duitsland in waar een transport met 90 kilo heroïne werd aangehouden. Hierbij hield de politie nog eens zes mensen aan.

De acties waren een samenwerking tussen justitie en politie in Nederland en Duitsland. Het onderzoek was al maanden aan de gang.

Arrestaties

In mei werden in Nederland al vijf mensen aangehouden. Dinsdag arresteerde de politie bij de onderschepping van het transport in Rotterdam drie inwoners van Amsterdam en twee mensen uit Kampen. In de woning van een van de verdachten uit de hoofdstad ontdekte de politie later nog eens 14 kilo heroïne.

De smokkel is kennelijk het werk van een Turkse misdaadorganisatie. Volgens de Nationale Recherche zijn de Turkse netwerken dominant op de Nederlandse heroïnemarkt en is Nederland een belangrijk "distributie- en handelscentrum voor onder andere het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk". De drugs zijn waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan.