MEXICO-STAD - Het Speciale Electorale Tribunaal van Mexico (TEPJF) zal voor het eerst in zijn geschiedenis de president van het land moeten gaan aanwijzen. Het hoogste orgaan voor verkiezingsgeschillen zal zich gaan buigen over de omstreden stembusgang van afgelopen zondag.

Het tribunaal heeft tot 6 september de tijd om een oordeel te vellen. Het nieuwe staatshoofd zal op 1 december aantreden.

De centrumrechtse presidentskandidaat Felipe Calderón heeft tijdens de hertelling van de stemmen donderdag de koppositie van zijn centrumlinkse tegenstrever overgenomen. De favoriet van het bedrijfsleven is sinds donderdagavond zeker van een nipte overwinning in de strijd om het presidentschap van Mexico.

Calderóns sociaal-democratische rivaal, Andrés Manuel López Obrador, heeft donderdag laten weten de uitslag niet te accepteren en deze aan te vechten bij het tribunaal. López Obrador riep zijn aanhangers op tot een betoging op het centrale plein in Mexico-Stad zaterdag.

Federale kiescommissie

De federale kiescommissie meldde donderdagavond dat Calderón (43), een voormalige minister van Energie, de verkiezingen heeft gewonnen met 35,88 procent van de stemmen. Andrés Manuel López Obrador staat op een nipt verlies van slechts 0,57 procentpunten.

Hij repte van talrijke onregelmatigheden. Ruim 41 miljoen stemmen zijn zondag uitgebracht.