WILLEMSTAD - De Nederlandse militair die in mei werd aangehouden op verdenking van drugssmokkel heeft 34 kilo cocaïne vervoerd van Curaçao naar Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Willemstad heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De man moet op 24 augustus op Curaçao voor de rechter verschijnen. De vangst wordt door het OM omschreven als "een grote hoeveelheid". In theorie staat op overtreden van de opiumwet maximaal een levenslange gevangenisstraf.

De 26-jarige I.d.J.J. zou de drugs hebben vervoerd op het marinefregat Hr.Ms. Van Speijk. Hij deed dat op de terugreis van Curaçao naar Nederland, nadat het fregat in 2005 Curaçao een aantal maanden als thuisbasis had gehad. De marine is ernstig in verlegenheid gebracht door het voorval.

Tjerk Hiddes

Het fregat dat de Van Speijk heeft opgevolgd als stationsschip op de Antillen, de Hr.Ms. Tjerk Hiddes, werd ook al gebruikt om drugs mee te smokkelen. Daarvoor zijn drie militairen opgepakt.

In de zaak rond de Van Speijk zijn ook twee burgers gearresteerd. Het gaat om de 53-jarige J.S. en zijn 48-jarige neef U.S. J. is op Curaçao opgepakt en vastgezet. U. is in Nederland gearresteerd. Behalve van drugssmokkel wordt hij ook verdacht van witwassen.