MADRID - Een tanker geladen met 77.000 ton dieselolie dreigt ongeveer vijftig kilometer voor de noordwestkust van Spanje (Galicië) te zinken. Vier Spaanse sleepboten proberen de 'Prestige' naar open zee te slepen om zo een milieuramp te voorkomen.

Het schip vaart voor een Griekse rederij en kwam door slecht weer in de problemen. Uit de tanker stroomt dieselolie. Volgens de Spaanse radio drijft een zes kilometer lange olietapijt op zee. Het schip maakt slagzij en dreigt te breken.

Brand

In de machinekamer is bovendien brand uitgebroken. Reddingshelikopters hebben 24 opvarenden al in veiligheid gebracht. Drie andere bemanningsleden, onder wie de Griekse kapitein, zijn nog aan boord. De 243 meter lange Prestige vaart onder de vlag van de Bahama's.

De 26 jaar oude tanker was op weg van Riga en Letland naar de Britse kolonie Gibraltar. De geredde zeelieden zijn afkomstig uit de Filipijnen en Roemenië. Zij verklaarden later dat het schip tegen een voorwerp was gestoten en lekgeslagen.

Slechte toestand schip

De Spaanse autoriteiten wijten het lek in de romp aan materiaalmoeheid en de slechte toestand van de tanker. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid heeft inmiddels contact opgenomen met de regeringen van de Bahama's, Griekenland, Letland en Groot-Brittannië over mogelijke schadevergoeding.

Een zware storm geselt de kust in het noordwesten van Spanje. In twee plaatsen vielen hijskranen om, waardoor drie vrouwen de dood vonden.