DEN HAAG - De Partij Naastenliefde, Vrijheid & Diversiteit (PNVD) verwacht dat de partij niet wordt verboden en dat het kort geding dat vrijdag dient voor de rechtbank in Den Haag gunstig voor haar uitpakt. Dat zei Marthijn Uittenbogaard, een van de oprichters van de PNVD, donderdag.

De stichting Soelaas, die onderzoek doet naar pedofilie in Nederland, wil dat de rechter de 'pedofielenpartij' verbiedt. Volgens Uittenbogaard wint de partij het kort geding, omdat ze niets doet dat tegen de wet ingaat. "Wij willen niet de democratie opzij gooien ofzo."

Soelaas stelt dat de oprichting van de partij in strijd is met het internationaal verdrag voor de Rechten van het Kind. De PNVD pleit voor legalisering van seks tussen volwassenen en kinderen boven twaalf jaar (is nu zestien jaar). Bovendien wil de partij dat iedereen ouder dan zestien jaar kan meespelen in pornofilms, als dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Uittenbogaard zal het kort geding samen met de andere twee bestuursleden bijwonen. De zaak is voor de stichting Profit for the World's Children uit Ermelo reden om actie te voeren bij het Paleis van Justitie in Den Haag. De stichting, die onder de noemer No Kidding landelijk campagne voert tegen kindermishandeling, stelt dat het hier niet gaat om vrijheid van meningsuiting, maar om het legaliseren van kindermishandeling.

Een medewerkster verwacht enkele tientallen actievoerders. "Wij willen de stichting Soelaas ondersteunen, want dit kan gewoon niet. Pedofielen proberen op deze manier terrein te winnen voor hun eigen belang."