SEOUL - De Noord-Koreaanse intercontinentale raket Taepodong-2 heeft in totaal zeven minuten gevlogen. Dat heeft een hooggeplaatste Zuid-Koreaanse militair donderdag gezegd. Volgens Washington faalde de raket al na 42 seconden.

Lee Sung-kyu, hoofd inlichtingen van Zuid-Korea's chefs-van-staven, zei dat de raket die mogelijk de Amerikaanse staat Alaska kan bereiken, 42 seconden probleemloos vloog. Het projectiel was echter zeven minuten in de lucht boven de Japanse Zee, aldus de militair.

Succesvol

"De Taepodong-2 stortte door problemen na zeven minuten neer waarvan 42 seconden een normale vlucht was", getuigde Lee Sung-kyu voor een commissie van de Nationale Assemblee. Pyongyang stelt dat alle rakettesten, dus ook proef met de Taepodong-2, succesvol zijn verlopen.

Fouten

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos kan uit de resultaten van de lanceringen worden geconcludeerd dat de Noord-Koreaanse militaire rakettechnologie "verre van perfect is". "Het wijst op grote fouten tijdens de voorbereiding en lanceerfases en in de vluchten van de grote raketten", zei Anatoli Perminov van Roskosmos tegen het persbureau RAI-Novosti. "Ze verkeren in de voorbereidende fase van dit werk."