AMSTERDAM - Ongeveer honderd taxichauffeurs hebben donderdag om 15.00 uur het kantoor van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) aan het Wisseloordplein in Amsterdam-Zuidoost bezet. Dat heeft woordvoerder Theo Oosterman van een nieuw opgericht actiecomité gezegd. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de Ondernemingskamer, die bepaalde dat het driekoppige bestuur met onmiddellijke ingang het veld moet ruimen.

De chauffeurs wilden met de bezetting de nieuwe bewindvoerder te spreken krijgen. Rond 16.30 uur arriveerde de bewindvoerder bij het kantoorgebouw van TCA. De actievoerders willen van de nieuwe bestuurder de garantie dat het bedrijf in handen blijft van de certificaathouders. Na het gesprek met de bewindvoerder geven ze om 18.00 uur een persconferentie, kondigde Oosterman aan.

Angst

Volgens een van de aanwezige chauffeurs, Ferry van der Schagt, hebben de actievoerders in de middag tijdelijk de stekker uit de centrale getrokken. Inmiddels functioneert TCA weer, volgens hem. "Er is niet echt woede, maar er is angst dat de uitspraak het einde van de centrale betekent", aldus Van der Schagt.

Na het gesprek met de bewindvoerder moet iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk, is de reactie van taxichauffeurs die zich bij het kantoor hebben verzameld. De groep van 229 chauffeurs die de procedure bij de Ondernemingskamer zijn begonnen, noemen zij "de oplichters van TCA".

Broodwinning

De actievoerders zeggen in een verklaring dat hun broodwinning in gevaar is na de uitspraak van de Ondernemingskamer. "Om nu een signaal af te geven aan de politiek en onszelf hebben wij vanaf heden de centrale overgenomen." Het actiecomité roept taxichauffeurs in de stad op naar het kantoor te komen om steun aan de bezetters te geven.

De actievoerders hebben directeur Grijpink en de andere bestuursleden gevraagd het kantoor voorlopig niet te verlaten.