GAZA - Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag het noordelijk deel van de Gazastrook ingenomen, meldden bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdiensten. Het Israëlische leger erkende dat het troepen de noordelijke Gazastrook heeft ingestuurd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De operatie volgde op dreigementen van de Israëlische regering dat er nieuwe maatregelen zouden volgen om Palestijnse beschietingen met zelfgemaakte projectielen op Israëlisch grondgebied te voorkomen.

In het noordelijke deel van de Gazastrook liggen ook voormalige joodse nederzettingen, die zijn vernietigd toen Israël vorig jaar de Gazastrook na 38 jaar bezetting verliet. Militante organisaties gebruiken het verwoeste gebied veelal om hun raketten richting Israël af te vuren.

Annan

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft de situatie in het Midden-Oosten "gevaarlijk" en potentieel explosief genoemd. Annan riep de Palestijnen en de Israëliërs op "een stap terug van de afgrond te doen", zei zijn woordvoerder woensdag (plaatselijke tijd).

Vanuit Accra in Ghana riep Annan Israël op om "af te zien van acties die neerkomen op een collectieve afstraffing van Palestijnse burgers en om zeker te stellen dat brandstoffen, grondstoffen en andere benodigdheden Gaza bereiken".