SEOUL - Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lancering van een reeks raketten in de nacht van dinsdag op woensdag "succesvol" genoemd. Volgens het stalinistische regime heeft de 'militaire oefening' de mogelijkheid van het land tot zelfverdediging versterkt, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag.

De mededeling is de eerste formele verklaring van Pyongyang over de lanceringen, die het land uitvoerde ondanks wekenlange internationale druk om ervan af te zien. Noord-Korea vuurde zeven raketten af, waaronder de langeafstandsraket Taepodong 2.

Een Noord-Koreaanse gezant bij de Verenigde Naties waarschuwde donderdag dat Pyongyang bereid is "uiterste tegenmaatregelen" te nemen als de VN-Veiligheidsraad sancties aan het land oplegt.

Noord-Korea is van plan nog meer raketten te lanceren, zei de gezant in een interview met de Japanse zender TBS. "Als iemand hierover tegen ons begint of druk op ons uitoefent, zullen we moeten terugslaan met ernstige maatregelen."